Prövar Beyond Burger hos Scandic

Den köttfria veganska rödbetsburgaren


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

I veckan var jag på besök hos Scandic i Malmö på en pressinbjudan för deras nya burgare med min vapendragare för Burgarnatten, Emelie.

Vad är så speciellt med deras nya burgare att den behöver ett press-spektakel? Jo, för det är inget mindre än så att Scandic har tagit in Beyond Burger. Den köttfria rödbetsbaserade burgaren som både ser ut, smakar och blöder som en riktig burgare. Självklart måste det testas!

Kompositionen som Scandics kulinariska team satt ihop bestod av ett veganskt brioche-bröd, ost, chimichurri-majonnäs, sallad, tomat och syrad rödlök. Pucken i sig från Beyond Meat är gjord på ärtor, rödbetor, kokosolja och potatisstärkelse. Allt i sammansatt för att ha protein, färg och utseende, smak samt textur som en burgare. Och ja, den blöder precis som en riktig burgare ska.

Och ja, jag blev imponerad vid första tuggan. Den är riktigt lik en burgare av kött. Såklart går det inte riktigt jämföra med en grovmalen högrevsburgare. Men att tro att det inte är kött, är faktiskt ganska imponerande. Man har verkligen kommit en lång väg i utvecklingen av att efterlikna köttets karaktärsdrag i en vegansk form.

Personalen på plats berättar själv hur förvånade de var när de nyligen fick prova den första gången. Hur den faktiskt precis som kött, har den blödande effekten, som inte precis är något man finner på dagens utbud av veganska burgare.

De som känner mig vet vilken sucker jag är för en simpel cheeseburgare, och låta köttet och brödet tala för sig själv i samband med en krämig ost ovanpå. Personalen erbjöd mig att prova en enligt mina önskemål, även fast den inte var på menyn och de själv verkade rätt tveksamma till kombinationen med en Beyond Burger-puck.

Men när jag väl fick in den var jag inte besviken. Pucken har så pass mycket smak i sig att den står på egna ben och dessutom fick de till en extra schysst crust på ytan denna gång likt en smash-burger.

Det var också här i ätandet jag insåg hur bra osten som även var vegansk faktiskt var. Den hade mycket smak och krämig och bra smältegenskaper. Osten hette Violife Original, för den som är nyfiken.

Såklart är du kanske även nyfiken av hur den faktiskt ser ut på insidan och inte bara utsidan. Faktum med det är väldigt likt kött på insidan.Den som inte har ett tränat köttöga kan nog utan problem bli lurad om den får en burgare utan att veta vad den är gjord av. Skönt partytrick, liksom.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award