Pepparprovning hos The Kitchen Lab

Salt-N-Peppa spelades inte i högtalarna


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Häromveckan fick jag ett meddelande från min vän Sam på The Kitchen Lab i Malmö om en pepparprovning som han tänkte jag vore intresserad av. Han kunde inte ha gissat mer rätt. Så jag gjorde mig ett besök för att få ett nytt begrepp av vad peppar är och kan smaka.

Provningen hölls av Ingrid Münch som importerar produkter från det tyska kryddföretaget Herbaria. Bland annat fick det provas peppar av färgerna (och typerna) svart peppar, vit peppar och grön peppar i ett par olika varianter.

Den som ansågs som kungen av svartpeppar var Telicherry vars bär är orange när de plockas och fermenteras sedan ett dygn, och har en stor smakpalett samt de bästa aromerna. Höjden av aromtäthet mäts genom att dela bäret, och då ska en halvmåne finnas synlig.

Spännande take-away för G&T-fantaster

För alla Gin & Tonic-fantaster därute, så prova köra Tasmansk Bergpeppar istället för enbär nästa gång du ska göra en G&T. De är väldigt lika i tonerna, och delar du den på hälften får du även en violettfärgad G&T. Häftigt, va?

Vit peppar. Är röda till en början, innan de läggs i säckar och sköljs av.
Vit peppar kan även inte helt ovanligt lukta stall och häst. Används primärt för att få hetta.

Inlägget publicerat för 5 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award