Västergatan

Litet, mysigt, hemtrevligt och gott


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Västergatan är en sådan lite småhemlig kvarterskrog man lätt kan missa. Men när du väl ser en uppstoppad räv i ett fönster så vet du att du har hamnat rätt – Västergatans troligtvis mysigaste lilla kvarterskrog med samma namn som gatan den är belägen på. Västergatan i sig är en gata utan mycket väsen av sig, speciellt under kvällstid, även om det bara är stenkast från pulserande Lilla Torg i Malmö.

Men det väsen gatan saknar i livlighet tar restaurang Västergatan upp med att vara en fullfjädrad mysig kvarterskrog där en välkomnande personal som utan tvekan lägger en vikt i att få besökaren känna sig så välkommen som möjligt, något som märks under hela middags-serveringen.

Maten

Negroni
Kvällen börjar minst sagt bra redan vid fördrinken En Negroni består av Campari, vermouth och gin. En kombination som till receptet inte har en lång lista ingredienser men som lägger ännu större vikt på val av vilken vermouth samt gin som är i glaset – och vilka mängder av dem. Västergatan lyckats klockrent med den, och fått till en silkeslen kombination som får andra mediokra sådana att gå hem. För det är ingen självklarhet med en välkomponerad Negroni precis som det är i fallet med bland annat en Gin & Tonic.

Bovetechips och aubergine
Första rätten för kvällen, en aptitretare med med krispiga chips på bovete tillsammans med en dipp på aubergine. Lika gott som det ser enkelt ut, faktum med beroendeframkallande gott. Hade utan problem kunnat äta en portion till.

Oxtartar, linser, krasse, rostad potatismajonäs
Över till nästa rätt, som inte är en helt ovanlig rätt på Västergatans föränderliga meny: Oxtartar. Toppad med krasse, linser och rostad potatismajonäs. En bra smak på tartaren, en behaglig fräschör från krassen samt en mycket god kombination till me linserna som gav en knaprig textur till rätten. Den rostade potatismajonnäsen var inte helt dum den heller, helt enkelt en mycket god och fräsch rätt fullpackad med smak, fräschör och textur.

Torsk, rökt äggsås, ramslök
Den rökta äggsåsen som tar en till tonerna av en smakmässig kraftig bearnaise med en bit torsk som skiner lika fint som en regnbåge som den är smakfull. Övergripande finstämda smaker som passar väl ihop.

Spetskål, trattkantarell, pecorino, hasselnöt, griskind
Den primära huvudrätten! En djup och smakfull fond, tillsammans med krispig spetskål och söta trattkantareller, i balans med pecorino och rostade hasselnötterna som tillförde ytterligare djup, sälta och smak till rätten. Kompletterande tillsammans med ett par möra bitar kriskind till.

Ostbricka – 3x ost
Innan kvällens sista rätt – en liten ostbricka med tre olika typer av ostar, ackompanjerat av kex och en sötsyrlig marmelad som var fantastisk god, både för sig själv men likväl till de utvalda ostarna.

Kokos, blåbär, citrontimjan
Slutligen, en kylande dessert med flarn ovanpå. Det är fräscha smaker av kokos, blåbär och citrontimjan som tillsammans med en kanna etiopiskt kaffe var ett klockrent och välsmakande slut på en god måltid.

Slutsats

Att personalen på Västergatan brinner för sitt jobb och gästen är det ingen tvekan om, och det märks både på servicen och på maten i sig. Västergatan har från många håll talats om att vara en favoriserad kvarterskrog – och jag kan verkligen förstå det. Det är som att stiga in i en kär matintresserad väns vardagsrum och bli serverad mat både med omtanke och finess. Inte för att imponera, men för att skapa en känsla av njutning och glädje till ett annars lika trevligt besök, oavsett om det är för ett glas bubbel, vin eller öl som man kan se flera återkommande stammisar komma in för under kvällen. Västergatan, det är dags döpa om till Bästergatan!

Om Västergatan

Adress: Västergatan 16, 211 21 Malmö
Hemsida: https://www.vastergatan.se


Inlägget publicerat för 4 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award