Köket LU

Kantonesisk gatumat från hjärtat


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

När ryktet började gå att en kantonesisk gatumat-restaurang skulle öppna i en tidigare cafélokal i Malmö vid Davidshall började intresset för denna lilla pärla att växa, inte bara för Malmöbor utan Sverige generellt. Ett koncept som till och med får  Stockholmsboende att lysa med avund. Och det var med en lyckad öppning som Köket LU drog igång i höstas och med än idag konstant flöde av gäster som vill få en bordsplats.

Det är något speciellt att stiga in på Köket LU. En kombination av intim stämning medan klingan från en köttkniv möter grillade ankor nytagna från ett specialimporterat värmeskåp. Köket LU är något nytt till Malmö, och det märks på mer en ett sätt.

Grillad anka med ris
Signaturrätten på Köket LU är deras grillade anka. En rätt som må se simpel ut, men som tar både tid och kunskap att bemästra. Och det märks att både influenser från gjord inspirationsresa till Guangdong-provinsen och flera års kunskap i köket ligger bakom tillagningen av rätten.

Ankan är full av smak och med ett krispigt lager skinn, tillsammans med en enkel men väl kompletterande servering med ris och pak choi. Det är lika enkelt och smakfullt samtidigt som det är genomtänkt och speglar en för Malmö ny form av comfort-food, precis som den hade kunnat serveras (och sannolikt höt) hemma vid kökbordet hos familjen Lu.

Slutsats

Köket LU tillför inte bara något för Malmös matscen, men Sverige som generellt. Det är bland annat sådana här typer av restauranger som gjort Köpenhamn till ett högt pulserande matmecka senaste åren, och det är med glädje jag tar den sista tuggan av min grillade anka och känner att Köket LU är början på något som visar upp Malmö från sin mångkulturella bästa sida.

Ge oss fler Köket LU, jag väntar med spänning…

Om Köket LU

Adress: Davidshallstorg 3, 211 45 Malmö
Hemsida: https://koket.lu


Inlägget publicerat för 5 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award