Ayam Dimashq

Fantastisk smakupplevelse från Syrien


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent


Restaurang har permanent stängt

Sedan denna recension har publicerats har restaurangen stängt igen sin verksamhet permanent på denna plats.


Nyligen tog Sadoo som har Laziza över hela verksamheten för Ayam Dimashq som är en syrisk restaurang nära värnhem i Malmö. Så jag passade på och göra ett besök, och uppleva lite nya smaker. Med lite svårighet att välja, blev jag tipsad attt prova en rätt som snabbt kom att bli en fantastisk smakupplevelse jag återkommande tänker tillbaka till.

Fattet hommous bil lahme – Ryggbiff med kikärtor, pitachips, tahini, yoghurt, granatäpple & cashewnötter

Den största missen tydligen när folk beställer Fattet är att de håller på med annat innan de börjar äta. Då rätten har en botten på pitachips som isåfall blir mjuk och degig desto mer tiden går, desto snabbare äten desto bättre. Så jag tog rådet, och högg in ganska omgående, efter jag hunnit få en tilltalande bild på rätten.

Med en hög variation av textur som krämighet och krispighet med både söta, syrliga och salta smaker från bland annat köttet, granatäpple och cashewnötterna var denna rätt fulländad på en rad olika sätt. Varje tugga gav en ny upplevelse, och man ville bara äta mer och mer. Ena tuggan var det krispighet, andra tuggan lite syrlighet och sen lite sälta och krämighet. Det var som små intensiva smakbomber som nästan enklast förklaras som fyrverkeriexplosioner av smak.

Slutsats

Ayam Dimashqs Fatteh är på topplistan en av de bästa smakupplevelserna och rätterna under 2018 jag provat, och jag är glad jag tog rådet att prova den. den har allt det där jag söker i en rätt, och det finns inget jag velat lägga till eller ta bort. Jag rekommenderar alla att prova den, inte minst om man inte ätit syrisk mat tidigare.

Jag passade även på att prova på en kopp arabiskt kaffe innan avgång, vilket även det var en ny smakupplevelse. Bryggt starkt, och med en tydlig smak av kardemumma, som man ofta tillsätter i arabiskt kaffe. Något annorlunda, och samtidigt väldigt gott. Känns även som ett perfekt kaffe till den nalkande julen som står inför dörren.

Om Ayam Dimashq

Adress: Östra Förstadsgatan 18, 211 31 Malmö


Inlägget publicerat för 6 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award