Scallion Oil

Enkel och beroendeframkallande god topping


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Jag var nyligen på besök hos en av mina favoritkrogar LU i Malmö som serverar kantonesisk streetfood, och väl där frågade jag om jag kunde få en skål extra ris till. Såklart fick jag det! Men jag fick mer än jag frågade efter, jag fick mitt ris toppat med salladslök.

Men när jag tog min första tugga av riset insåg jag att något inte stämde med vad jag förväntade mig att smaka. Vad jag först trodde var mer av garnityr var i själva verket toppingen ”Scallion Oil”. Rent konkret salladslök som stekts upp med olja tillsammans med socker. Efter lite experimenterande i mitt egna kök kom jag fram till något som motsvarade ganska väl till jag precis smakat.

När det kommer till det kantonesiska köket är det ofta att man gör sin scallion oil med stor del ingefära i. Hos LU berättade man däremot att man enbart använder socker, olja och salladslök. Något som är mer vanligt i det vietnamesiska köket, men då benämnt som ”Mo Hanh”.

Smakar något lite svagt, för mycket, för salt eller för sött? Justera till din egen preferens, det gjorde jag under mitt första försök. Personligen är det kombinationen av sött och salt jag ville åt, så jag kompletterade dessutom även med lite salt i receptet.

Ingredienser:

  • 2 salladslökar
  • 4 matskedar rapsolja
  • 1 tesked socker
  • 1 tesked salt

Så gör du:

  • Skiva salladslöken tunt och lägg i en kastrull
  • Dra ner rapsoljan, sockret och saltet
  • Sätt kastrullen på medium värme och rör om
  • När sockret smält och salladslöken släppt ifrån sig vätska och börjat mjukna är du mer eller mindre redo. Det ska vara lite kletigt och gosigt av oljan.
  • Toppa ovanpå en portion ris och njut!

Inlägget publicerat för 2 månader sedan.


Kommentarer

Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Burgarnatten Falafelfestivalen International Falafel Award FikAW