(Vispat) brynt smör

Knäcka till din mat


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Brynt smör är helt fantastiskt. Det är smör som får en helt ny dimension av karamell och nöt när du smälter det förbi punkten att mjölksockret och mjölkproteinerna har regerat på varandra, även kallat en maillardreaktion.

Det skapas genom att du smälter smör i en kastrull på hög värme. Du kan sedan använda detta smör på knäckebröd, i matlagning med mera.

Ingredienser

  • Smör (Du vet, sådant vanligt paket det står Smör på)

Så gör du – brynt smör

  1. I med smöret i en varm kastrull. Smält och vispa konstant.
  2. Smöret kommer börja bubbla friskt. Det ska vara så, oroa dig inte.
  3. När du börjar känna en lukt av karamelligt och nötigt är det klart. Häll då över smöret i en kall skål eller kanna. Detta gör du för att kastrullen inte ska fortsätta värma och ”bränna” smöret pga. kvarvarande värme.
  4. Använd i matlagning, eller sätt in i kylen och låt stelna för vispat brynt smör.

Så gör du – brynt vispat smör

  1. Efter den stått i kylen, ta fram och vispa smöret med en visp
  2. Bre exempelvis på knäckebröd eller annat bröd, och tillsätt gärna flingsalt. Det är en bra kombination.

Inlägget publicerat för 8 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award