Råbiff med cornichons, rödbeta, rostad lök, parmesan och krasse

Sött, syrligt, salt, umami, kryddighet och textur i ett


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Oklassiska råbiffar har länge varit min grej, och här är ett exempel på just en sådan som har lite av allt. Sött, syrligt, salt, umami och textur och frisk pepprighet från krassen.

Ingredienser (1 portion):

  • Ca 100-150 g innanlår eller oxfilé
  • Salt
  • Peppar
  • Cornichons
  • Rostad lök
  • Parmesan
  • Krasse
  • Rödbeta (tillagad)
  • Pommes frites av valfri sort eller eget från grunden
  • Sås av egen preferens, exempelvis en Dijonnaise

Så gör du:

Först av allt, se till att ha hög kökshygien när du jobbar med råvaror som i detta fall kött utan tillagning. När det kommer till köttet, rekommenderar jag be din nära deli att skiva biten till dig och berätta att det är just för råbiff den ska användas så de kan se till att den skivas upp på ett sätt där kontaminering inte kan ske i största utsträckning.  Jag rekommenderar även trimma bort ytterkanter från biten för att undvika att bakterier sprids när du väl börjar skiva köttet. Är du orolig kan du även bränna av sidorna med en gasbrännare innan du skär bort dem.

  1. Man kan göra råbiff antingen i kvarn eller för hand, och jag har verkligen inget emot själv att öva fingerfärdigheterna med kniven. Är du av samma vision så jaga rätt på en nyslipad kniv och börja dela köttet i fina små bitar cirka 1 cm stora  efter utfört ovanstående rekommendationer.
  2. Blanda köttet med salt och peppar i en bunke
  3. Placera på en tallrik antingen direkt eller i en multiring för ett snyggt resultat
  4. Toppa med parmesan, skivad rödbeta och cornichons, rostad lök och krasse
  5. Sprinkla eventuellt lite havssalt över
  6. Servera med sås och pommes frites

 

Inlägget publicerat för 1 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award