Mapo Tofu

En riktig klassiker från Sichuanköket


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Mapo Tofu (kan även kännas igen som Mapo Doufo) är en helt fantastisk rätt som är lite som en kinesisk kryddig variant på köttfärsås, fast med ris. Smakmässigt finns det en del liknelser med bland annat den lika smarriga rätten Dan Dan, då med nudlar och jordnötter.

Det finns lite variationer på hur man gör mapo tofu, men här är min tolkning som blivit en favorit efter ett antal justeringar. Denna variant står sig utan kinesiskt risvin (sake) som ofta är vanligt i andra recept, men får ett ytterligare djup bland annat från hönsbuljong och några nyp av MSG.

Ingredienser  (1 portion):

  • 100g fast tofu
  • 100g fläskfärs
  • 1 msk olja (rapsolja)
  • 1,5 cm ingefära
  • 1 vitlök
  • 1 msk soja
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 0,5 msk sesamolja
  • 1 msk majsstärkelse (1 msk kallt vatten)
  • 0,5 msk Black bean sauce
  • 1,25 dl hönsbuljong
  • 0,5 msk socker
  • Några nyp av MSG (valfritt)
  • 0,5 msk sichuanpeppar
  • 1 salladslök

Servera med:

  • 1 portion ris, gärna jasmin

Så gör du:

  1. Skiva ingefära, vitlök och salladslök. Spara gröna delen av salladslöken till servering.
  2. Rosta sichuanpeppar i varm panna och krossa därefter i en mortel fint. Låt stå.
  3. Stek upp fläskfärsen med olja i panna.
  4. Dra ner soja, vitlök, ingefära, black bean sauce socker samt vita delen av salladslöken i pannan.
  5. Koka upp hönsbuljong i en kastrull tills varm och buljong är upplöst om tärning.
  6. Koka upp tofu i 1-2 minuter i kastrull.
  7. Häll ner buljong och tofu i pannan med resterande ingredienser. Låt koka tillsammans. Red ut vätska med någon matsked eller två majsstärkelse och häll över några nyp MSG om du vill.
  8. Koka upp riset enligt instruktion.
  9. Placera riset i en skål, och toppa över med din Mapo Tofu. Strö över den krossade sichuanpepparn och toppa med salladslök!

Inlägget publicerat för 1 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award