Frasiga lövtunna pannkakor

Så får du klassikern extra frasiga


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Att göra pannkakor är verkligen ingen raketforskning, men lite ”tungan rätt i mun” hjälper helt klart för att få de där lövtunna, frasiga pannkakorna som alla älskar. Och det är faktiskt inte så svårt. Sålänge du följer stegen nedan korrekt, och tänker på några av mina tips nedan. Receptet är baserat på ICAs grundrecept som jag tycker funkar väldigt väl för mig, men några extra tips för att verkligen få dem rätt.

Ingredienser (cirka 8 lövtunna pannkakor i en medelstor panna):

  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,25 tesked salt
  • För stekning: smör

Tips för extra frasiga pannkakor:

  • Hellre lite mindre smör i pannan än för mycket. Har du en non-stick panna är det en väldigt liten klick smör som behövs.
  • Häll inte på med smet i hela pannan. Häll ut en mindre rund klick i pannan och rotera pannan i ett följsamt mönster för att få överflödig smet att fyllas ut istället för ovanpå. Oroa dig inte att det kommer gå sönder när du vänder – desto tunnare och frasiga, desto lättare kommer den vara att vända!
  • Gör inte det klassiska misstaget och placera pannkakorna i en hög ovanpå varandra. Värmen från ena pannkakan kommer ”ånga” pannkakan ovanpå underifrån.
  • Snåla inte in på att använda just smör – riktigt smör gör sig absolut bäst!

Så gör du:

  1. Blanda alla ingredienserna i en skål förutom smör till en smet.
  2. Hetta upp en panna med smör. Stek tills ytan fått en ljusbrun yta och vänd.
  3. Toppa din lövtunna frasiga pannkaka med färska bär, sylt och kanske lite florsocker!

Inlägget publicerat för 1 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award