Enkel potatisgratäng

Snabbt och smarrigt


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Behöver en gratäng vara komplicerad att göra? Absolut inte om du går efter detta receptet. Detta enkla, men goda, recept på potatisgratäng väcker barndomsminnen för mig. Många gillar på dra på ett bra lager ost – jag gillar den precis som den är i sin enkelhet med endast grädde och vitlök som en gräddig variant istället för krämig.

Ingredienser (form för 2 portioner):

  • 0,5kg potatis
  • 2,5dl matlagningsgrädde (alt utspädd vispgrädde med mjölk/vatten)
  • 2 vitlöksklyftor
  • Havssalt
  • Svartpeppar
  • Valfritt: riven ost

Så gör du:

  1. Skala och skiva potatis fint med en mandolin. Har du ingen mandolin? Använd en osthyvel!
  2. Lägg all skivad potatis i en ugnsform, och häll på matlagningsgrädde.
  3. Skala och pressa vitlöksklyftor och blanda ut i formen.
  4. Salta och peppra din gratäng
  5. Vill du ha en ostigt krämig gratäng? Addera med ost ovanpå.
  6. Sätt in i varm ugn på cirka 200 grader tills potatisen är tillagad. (Cirka 30-45 minuter).

Inlägget publicerat för 1 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award