Carbonara med rökt pancetta och citronzest

Den italienska klassikern, med en twist


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Blir det mer italienskt än en klassisk carbonara? Beroende på hur du gör den, absolut! Här i det svenska köket är varianten, som får vilken italienare som helst hytta med näven, inte alls ovanligt.
Med ett par procent italienare i blodet är det som tur är inget du behöver oroa dig för i detta receptet. Mitt recept tar grund i den fantastiska kocken Isabella Morrones recept på carbonara, men med lite modifikation och twist.

Ingredienser (1 portion):

  • Två nävar pasta, av valfri sort, gärna med bra absorberingsmöjlighet
  • 50g rökt pancetta (alternativt vanlig)
  • Svartpeppar (hela korn, grovmal i kvarn)
  • Salt
  • Parmesan
  • Citron
  • 1 ägg

Så gör du:

  1. Blanda en äggula med rikligt av parmesan och svartpeppar i en skål
  2. Stek upp pancettan i en panna tills krispig. Lägg därefter av pancettan åt sidan
  3. Koka samtidigt upp pastan med rikligt saltat vatten, men reducera med cirka 3 minuter koktid
  4. Häll av pastavattnet, men spara och häll över 1 dl till pannan
  5. Vänd ner pastan i pannan och rör runt medans vattnet reducerar ner till en aningen krämig konsistens i botten av pannan (du märker mot slutet hur det tjockar ihop). Cirka 3 minuter, mer vid behov
  6. Häll i pancettan, och stäng av värmen. Vänd ner din blandning av äggula, parmesan och svartpeppar i pannan
  7. Blanda ihop allting i pannan, och häll därefter upp på tallrik
  8. Avsluta med generöst av parmesan, grovmalen svartpeppar (så pass grovmalen att du får en trevlig textur) och zesta över lite citron för en pigg syra till den i övrigt salta och krämiga rätten!

Inlägget publicerat för 1 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award