Sous vide

Sous vide kommer från franskan och betyder ”i vakuum”


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Vad är sous vide?

Det är en metod för att tillaga mat på. Sous Vide är alltså inte namnet på en maskin i sig. För att tillaga mat sous vide så använder man sig av en såkallad cirkulator, en köksmaskin som cirkulerar vatten och tillagar maten i ett vattenbad.

Hur tillagar jag mat sous vide?

Det du behöver för att komma igång är en cirkulator. Det finns många modeller och varianter, den tillverkaren jag personligen föredrar är Anova som är populär och köptes nyligen upp av Electrolux.

Därefter behöver du en behållare som du kan fylla med vatten. En stor kastrull funkar fint.

Sist men inte minst behöver du ziplock-påsar för att lägga maten i. Tänk på att köpa påsar som klarar vattenbad och varma temperaturer. Köper du påsar som inte klarar detta kan den i värsta fall släppa ifrån sig otrevliga kemikalier från plasten, och det är inte så trevligt få i sig.

Därefter är det bara fylla upp behållaren eller kastrullen med vatten, placera cirkulatorn i den och ställa in rätt temperatur för det du ska tillaga och låta den stå rätt tid för att maten ska bli tillagad.

Därefter, sätt igång en stekpanna och kör lite olja eller smör i för att slutligen lägga i maten du tillagat för att ge den en fin yta. Kött, kyckling eller fisk som sous viddats ser inte så kul ut efter vattenbadet och är rätt grådassig i färgen.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award