Blir det mer italienskt än en klassisk carbonara? Beroende på hur du gör den, absolut! Här i det svenska köket är varianten, som får vilken italienare som helst hytta med näven, inte alls ovanligt.
Med ett par procent italienare i blodet är det som tur är inget du behöver oroa dig för i detta receptet. Mitt recept tar grund i den fantastiska kocken Isabella Morrones recept på carbonara, men med lite modifikation och twist.
Ingredienser (1 portion):
- Två nävar pasta, av valfri sort, gärna med bra absorberingsmöjlighet
- 50g rökt pancetta (alternativt vanlig)
- Svartpeppar (hela korn, grovmal i kvarn)
- Salt
- Parmesan
- Citron
- 1 ägg
Så gör du:
- Blanda en äggula med rikligt av parmesan och svartpeppar i en skål
- Stek upp pancettan i en panna tills krispig. Lägg därefter av pancettan åt sidan
- Koka samtidigt upp pastan med rikligt saltat vatten, men reducera med cirka 3 minuter koktid
- Häll av pastavattnet, men spara och häll över 1 dl till pannan
- Vänd ner pastan i pannan och rör runt medans vattnet reducerar ner till en aningen krämig konsistens i botten av pannan (du märker mot slutet hur det tjockar ihop). Cirka 3 minuter, mer vid behov
- Häll i pancettan, och stäng av värmen. Vänd ner din blandning av äggula, parmesan och svartpeppar i pannan
- Blanda ihop allting i pannan, och häll därefter upp på tallrik
- Avsluta med generöst av parmesan, grovmalen svartpeppar (så pass grovmalen att du får en trevlig textur) och zesta över lite citron för en pigg syra till den i övrigt salta och krämiga rätten!
Inlägget publicerat för 2 år sedan.