Tzatziki

Busenkelt, gott och perfekt till grillat


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Säg någonting som passar bättre till gyros än en hemmagjord tzatziki. Jag väntar. Tzatzikin har inte undgått någon, och med all rätt. Denna grekiska stycke av kulturhistoria är helt enkelt ett måste i gyrosen, till grillat eller helt enkelt att doppa potatisklyftor i.

Vad du behöver:

  • Rivjärn

Ingredienser  (1 skål):

  • 0,5 gurka
  • 3dl turkisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
  • Olivolja (valfritt)
  • Svartpeppar (valfritt)

Så gör du:

  1. Riv gurkan.
  2. Pressa ur större delen av vattenmängden ur den rivna gurkan.
  3. Skala och pressa en vitlöksklyfta eller finhacka den.
  4. Lägg den pressade gurkan, turkiska yoghurten, pressade vitlöken och salt i en skål och blanda ihop.
  5. Stoppa gärna i kylen eller servera direkt med ringlad olivolja och svartpeppar på.

Inlägget publicerat för 1 år sedan.


Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award