Madamilen Lund 30 september 2017

Ännu en mil avklarad


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Madamilen i Lund gick av stapeln den 30 september och jag var där med hungrig mage för att prova av vad Lund hade att erbjuda både i form av mat och fika. Hittade jag några trevliga rätter? Absolut, speciellt många fräscha varianter på denna rundan kan väl noteras.

Nedan finner du lite bilder och intryck av rätterna jag prövade vilket var allt från smörrebröd till lagrad ost.

Ingelsta Kalkon

Smörrebröd som är toppad med en krämig laxröra på kalkon

Ovanpå en kavring salladsblad tillsammans med tomatskiva, citronskiva och en laxröra på kalkon. Jag tog citronen över och det gjorde att upplevelsen blev en väldigt fräsch rätt tillsammans med den krämiga laxröran på kalkon. Det fanns krispighet, krämigt och lite syrlighet från citrusen.

Ihsiri

Pad thai med kyckling, wokade risnudlar med böngroddar, kinesisk gräslök och ägg. Serveras med limeklyfta & krossade jordnötter

På Ihsiri serverades en Pad thai i en liten söt skål med risnudlar, böngroddar och lite annat trevligt på tillsammans med kyckling. Med lite limeklyfta över tillsammans med den komplementära chilisåsen som var precis lagom i styrkan utan att bli för het så blev rätten både fräsch och krispig samt innehöll mycket smaker från det asiatiska köket. De krossade jordnötterna gav dessutom lite behaglig crunch vid varje tugga.

Wasabi

Nigiri & Futomaki

På Wasabi serverades deras signaturrätt, Sushi. En klassisk Nigiri och Futomaki som båda var fräscha, och höll ihop bra med riset. Sushin i sig var väldigt färsk och på Nigirin var det ett bra lite tjockare lager av lax på som omslöt riset och lät en uppleva lite mer av laxsmaken än just endast riset.

Tehuset Java

85-årsjubileumste med smak av apelsin & apelsinblom. Tryffelpralin, mandelbiscotti samt kardemummaskorpor med äppel- & kanel marmelad

Tehuset Java öppnade upp för att smaka från deras utbud i sin butik. Där serverade man sitt 85-jubileumsté med smak av apelsin och apelsinblom som var väldigt behaglig och lättdrucken. Lite som jasminté med en apelsintouch. Man serverade till det biscotti på mandel, kardemummaskorpa och en tryffelpralin med en sked äppel & kanel marmelad. Den senare var det som gjorde mest intryck som jag definitivt kan tänka mig på en scones i framtiden. Bra sötma och djup av äpple och kanel. Funkade fint tillsammans med téet.

Bjärefågel

Rödbetsterrin med rostad bovete, libbstickscreme & Bjärefågel hotwings

En av dagens finaste upplägg helt klart på sina fina tallrikar man serverade på. På denna finner man en rödbetsterrin tillsammans med en Hot-wing signerad Bjärefågel. Hot-wingen hade väldigt mycket smak och var mycket trevlig, och leder helt klart till ytterligare ett besök i framtiden. Rödbetsterrinen i sig var intressant upplevelse, lite geleaktig med rödbeta i. Däremot blev det varmt mot kallt. Där hade jag nog kanske önskat något varmare skalan för att ackompanjera hot-wingen, eller vice versa.

Kulturkrogen Lund

Hummerbisque med en torsk- & krabbrilette

Mycket trevlig hummersoppa som var väldigt musig och hade en kraftig ärlig smak av hummer. Torsk- & krabbriletten var trevlig i, däremot var den mer avkyld vilket gjorde en liten kontrast i smakupplevelsen. Som hel måltid gör den sig nog bäst ligga i en liten stund så den smälter samman lite med värmen av soppan. Mycket bra helhetssmak på soppan.

Reko deli

Kraftfull ost lagrad med druvan Barbera över tomatkex toppat med Oro del Desierto olivolja. Världsprisad rökt cheddar från Somerset, mousse på solmogna färska fikon från Kroatien & spröda morotskex

Den lagrade osten lagrad på druvan Barbera var ofantligt god. Krämig, mustig, djup i smaken och en viss sötma. Perfekt att servera som tilltugg innan en middag. Den rökta cheddarn från Somerset var lite mer mild än förväntad och kanske hade behövt lite mer styrka för väga upp till fikonmoussen som i sig är god och söt i smaken. Både tomatkexet och morotskexet var mjuka och fina och hade en väldigt behaglig undre ton av smak, inget som tog över själva kexsmaken med andra ord.

La Cucina

Pizza Regina Margherita

Mitt andra besök på La Cucina. Mycket bra även denna gång. De har en krispighet i bottnen som är väldigt ovanlig att hitta på pizzerior, speciellt oväntad på en kvarterskrog. Kan varmt rekommendera deras pizzor. I detta fall var pizzaslicen lite mer sladdrig i bottnen än förra besöket. Men fortfarande full av smak med mozzarella och med mindre tomater på som ger lite syrlighet.

Salladsfabriken

Laxsallad

En mycket fräsch sallad som normalt skulle serveras med pulled pork, men istället var en laxsallad. Trevliga smaker och dressingen tillsammans med balsamicovinägern passade bra ihop med laxen, nötterna och pastan tillsammans med resterande salladsinnehåll. Blev både sött, salt, krämigt och krispigt i ett och samma paket.

Antica Vineria Italiana

Rigatoni alla florentina – Pastarör med körsbärstomater, rödlök marinerad i balsamvinäger, vitt vin, olivolja, vitlök & persilja

Sista besöket landade på Antica Vinerna Italiana där det serverades en pastarätt gjord på tomater och lite fler tillbehör som olivolja, vitlök vitt vin, balsamvinäger och persilja. Dock var det fusilli stället för Rigatoni. Båda av dessa funkar väldigt bra för plocka upp såser, men personligen föredrar jag helt klart en rigatoni då det blir lite djupare infång av sås emellan pastan. Trevligt med lite parmesan över som ger lite djup till den annars söta tomatblandningen. Hade gärna även önskat ännu mer syrlighet i rätten för en extra dimension.

Inlägget publicerat för 6 år sedan.



Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award