Malmö Saluhall Skördefest 8 september 2018

Festar på skörden i form av smakprov


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Den 8 september hade Malmö Saluhall sin omtyckta matrunda återigen, och denna gången med temat skördefest. 14 smakprover stod på menyn, och med en stor bredd av olika typer av mat. Allt från grisdumpling, till en dessert på ’farmor majas ingefärspäron’. Något som dock var ett relativt återkommande tema hos många var just äpplen, både i mat och dessert.

Men nog om det, låt oss gå igenom all god mat istället!

Påris Poke Bar

Soja- och sesammarinerad tonfiskpoke

Paris Poke Bar har du nog inte prövat, och det är inte så märkligt. De har nämligen inte öppnat än. Men under Skördefesten passade de ändå på och leverera av vad som komma skall, och det var inget mindre än en poke med tonfisk marinerad med soja och sesam. Fräsch smak med härlig sälta från marinaden, som kramade om den röda tonfisken som serverades genomgående sval med ris. ser fram emot prova deras kommande rätter när de öppnar här senare i september.

Falafel & Burgers

Falafel i salladsblad med picklad chili och sriracha-mayo

Falafel & Burgers serverade litet smakprov från en av sina paradrätter, nämligen falafeln. Falafelbollen var rykande varm och krispig, och hade en genomgående tydlig smak. Sriracha-mayon gav en behaglig hetta till som passade alldeles utmärkt till.

Favvo Glass

Tahitivaniljglass med syrlig äppelkanelkompott och hembakad smulpaj

Tänk att du ska servera en äppelpaj med klick glass till, men du vänder på konceptet och låter glassen vara i fokus med äppelpajen till. Så var nämligen upplevelsen hos Favvo glass. Som alltid lika härligt krämig glass från Favvo Glass med fantastisk smak av vanilj, toppad med äppelkompott med smak av kanel och krispiga smulor ovanpå. Bra balans av textur, sötma och syrlighet.

Poms Mackor

Het majskräm med färsk chorizo

En perfekt rostad skiva toast, sådär härligt smörig och lagom krispig utan att bli för knastrig, med en söt och krämig majskräm ovanpå med lite hetta och chorizo ovanpå. Smakkombinationen passade toppen tillsammans och det var både sött och smörigt och med krispiga och krämiga texturer. Väl balanserad och mycket god!

Hedvigsdal

Pizza Bianco – Vitlök- och chilimarinerad svartkål med La Treccia mozzarella och pecorino

Hedvigsdal serverade sin klassiska Pizza Bianco, med en härlig kombination bestående av svårtkål som marinerats med chili och vitlök samt mozzarella och pecorino-ost. Kombinationen utgjorde en balans av kryddighet, sälta och krämighet – allt på en tunn och fin brödbotten.

Malmstens Fisk & Kök

Färskrimmad lax med äpple och fänkål

Rå rimmad lax i kombination med en sås på äpple och fänkål tillsammans med lite örter ovanpå. Intressant kombination, som gav sötma till laxen på ett annorlunda sätt som hade kunnat funka som inspiration till den som vill göra en twist på det nalkande julbordet. Nästa gång hoppas jag dock på att få prova någon annan spännande typ av fisk, då deras råa lax blivit lite av deras genomgående smakprov.

Holy Greens

Skördesallad med svett råris, falafel, betor, sockerärtor, äpple, picklade rödlök, valnötter och honungsdressing

En liten sallad med råris som hade en syrlighet från picklad rödlök och äpple, och krispig textur från valnötterna och salladen i sig. Falafeln i sig blev dessvärre väldigt mjuk, vilket är lite nackdelen att servera den som en del av salladen och att den inte friteras direkt. Smakerna var där, men en nyfriterad falafel till hade suttit som en smäck.

Möllans Ost

Ostbricka med rödbetsknäcke och grön tomatmarmelad

En varierad och god liten ostbricka serverades hos Möllans Ost med lite olika detaljer. Bland annat ett rödbetsknäcke till och en liten klick grön tomatmarmelad. Ostarna som serverades hade alla mycket smak – allt från krämighet till sälta. Den gröna tomatmarmeladen passade riktigt bra till ostarna och hade en sötsyrlig smak.

Limhamns Kött & Vilt

Friterad hemmagjord korv med blomkålspuré och morotscrudité

Purén i botten var mjuk och krämig och hade mycket smak av blomkål, som tillsammans med morotscruditén fick lite syrlighet tillsammans med den köttiga skivan av den friterade korven med en passande sälta till.

Chocolatte

Pralin – Äppelpaj

Hos Chocolatte fick man välja mellan två olika praliner, och den som såg mest spännande ut av dem var deras pralin med smak av äppelpaj. Den tar vi, sa polisen. En rund liten pralinboll med en krispig textur på utsidan, och en mjuk insida med en söt och fruktig äppelcreme inuti. Det kommer för övrigt komma ett intressant samarbete tillsammans med Chocolatte inom kort, håll utkik!

Saluhallens Lanthandel

Farmor majas ingefärspäron med rosmarin, bärcoulis, hackade marcona-mandlar och slövispad grädde från Vitaby Kyrkby Mejeri

En fantastisk kombination av smarriga ingefärspäron med en härligt söt bärcoulis, toppad med en krämig och härlig grädde och salta och smakrika marconamandlar, som jag själv håller så kärt (andra mandlar, gå hem – ni har inget kvar att göra). Rosmarinen på toppen bröt av och gav en spännande smakdimension till som passade.

Martin och Nina är mästare på att överraska med goda och unika rätter. Jag vet faktiskt inte vad som gör mig mest ledsen, över att det bara är ett smakprov eller att de faktiskt inte driver en restaurang och serverar mat på –  jag hade spenderat all min tid där på att äta. Så fort jag vet de ska servera något, så blir jag aldrig besviken. Och inte idag heller – ni är rockstjärnor!

Papi

Porcinifylld ravioli, syltad citron och friterad kål

Här snackar vi en riktigt schysst kombination till en ravioli! I raviolin sig fylld av porcini, med en topping av syltad citron som både gav en syrlighet och sötma som passade så innerligt gott till raviolin, och gav härliga friska toner, tillsammans med friterad kål som gav en krispig textur till den krämiga raviolin. Få ingredienser, men riktigt bra komponerat. Det gillar vi.

Pink Head Noodle Bar

Shaomai Grisdumpling, hoisinsås, chiliolja

Pink Head Noodle Bar levererade inga nudlar idag, men vad gör det när man får en god dumpling gjord på griskött. Badad i hoisinsås och chiliolja, toppad med lite sesamfrön. Dumplingen i sig hade mycket smak och förstärktes med en härlig sälta och sötma från hoisinsåsen, samtidigt som den får lite hetta från chilioljan.

St Jakobs Stenugnsbageri

Nybakad äppelkardemumma-bulle

St Jakobs serverade en liten söt bulle med äpple och kardemumma. Smakerna påminner väldigt mycket om äppelpaj med kaneltouchen och sommarkänslorna kommer direkt tillbaka även om solen går på sin sista vals utanför. God sötma och perfekt sätt att avsluta den varierade matrundan med. En kopp kaffe till det!

Inlägget publicerat för 6 år sedan.



Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award