Madamilen Lund 30 juni 2018

Klassiska rätter med kreativitet


Vid pennan,
Pierre Orsander, matskribent

Madamilen i Lund senast bjöd på klassiska rätter som burgare, pizza, sushi, korv, sallad och thai och kaffe men i nya smakskepnader än vad man direkt kanske är van vid. Rätterna var komponerade med ett uns av kreativitet och med en smakbalans, och det fanns helt klart en del inspiration att hämta från rundan tillbaka hem till köket.

Wasabi Sushi Saluhallen

Tilapia Nigiri med rökt sotad vitlöksmajo & tonfiskrulle med gurka, avokado och picklad rödlök

I Lund finns två Wasabi och tidigare har det varit en och samma ägare. Nyligen delade man på sig, och den i Saluhallen var med under Madamilen. Serverade gjorde de sushi med lite nya smakpaletter än vid tidigare besök. Bland annat en nigiri på fisken tilapia med en smakrik vitlöksmayo med en rökig ton. Bredvid – en inside-out makirulle med en bland annat picklad rödlök vilket gav en sötsyrlig ton till den. Gillar smakerna som är lite annorlunda än tidigare serveringar hos Wasabi.

Surf Shack

Slider med cheddar, surf sauce, haystack onions, pickled onions och BBQ-sauce.

Hos Surf Shack serverades inget mindre än en slider med cheddar, picklad rödlök, krispiga friterade såkallade ’haystack onions’ (tänk tunn friterad lök) samt BBQ-sås och deras egen surfsås. Genomgående bra stekyta och saltande av köttet med krämiga krispiga och fluffiga texturer. En genomgående bra och smaklig slider.

På Skissernas

Gravad och inkokt vit sparris med krispiga ärtor, skum på sparris och skånsk lagrad prästost samt sockersaltad laxrygg, krasse och råg.

På Skissernas har till en vana av att vara kreativa med just sparris på menyn sedan tidigare matrundor. Denna gång på menyn var det en kombination av inkokt sparris med ärtor i en kräm på lagrad prästost samt skum på sparris, med en bädd ovanpå av laxrygg som blivit sockersaltad (fin smakbalans) med fräschör från krasse. Råg ovanpå, som i mitt tycke hade lite för fast textur  och kunnat funka bättre antingen utan alternativt en variant på krisp istället.

Ihsiri

Kycklingspett med kall risnudelsallad toppad med chilivinägrett, thaiörter och krossade jordnötter

Ihsiri har god asiatisk mat på menyn och vid detta besök serverades ett glaserat kycklingspett över en risnudelsallad med chilivinägrett och örter. En alltigenom fräsch rätt med hetta som passar fint att serveras kall alltigenom. De krossade jordnötterna gav en nötighet och textur till rätten som kompletterade väl.

La Cucina

Pizza Regina Margherita: San Marzano tomatsås, mozzarella di bufala Campana, körsbärstomater, färsk basilika, olivolja extra vergine

Är det någon restaurang jag kan rekommendera Lundabor för en bra och enkel pizza så är det hos La Cucina. Vad som på utsidan ser ut som en klassisk kvarterskrog finns ett gäng som kan servera pizza med få ingredienser och få det smaka som man vill att pizza ska smaka. Mycket smak, krämig mozzarella och en krispig och tunn botten gör detta till en succé gång på gång.

Salladsfabriken

Kycklingsallad med bulgur och ädelost-dressing.

Salladsfabriken har tidigare varit duktiga på sina sallader och även denna gång serverade de en fräsch sallad komponerad med kyckling och bulgur. I mitt tyckte blev dock kombinationen med ädelost och balsamicodressing lite för smaktungt denna gång.

Matrummet

Pizza Bianco; Bacon, Cheddar, lök & Mozzarella.

Matrummet som sitter ihop med hotellet ”The More Hotel” serverade en fräsch och krämig pizza med en luftig botten.  En kombination av sälta, viss sötma och krämighet från den väl förpackade mozzarellan som botten istället för tomatsås.

Ingelsta Kalkon

Kalkonkorv Timjan & Vitlök, serveras med Waldorfsallad och lök- & paprika chutney, toppat med palsternackscrisp.

Hos Ingelsta Kalkon serverades inget mindre än just kalkon av typen korv. Kryddningen med timjan och vitlök var distinkt i smaken, och touchen av sötma från lök & paprika-chutneyn passade bra ihop med waldorfsalladen och kalkonkorven. Palsternackscrispet i sig var gott som ett alternativ till den klassiska rostade löken.

Love Coffee

Espresso Tonic – En enkel espresso gjord på fruktigt östafrikanskt kaffe blandat med en torr tonic water. Serveras på is med cistronzest.

Love Coffee Roasters i Lund bjöd inte bara på en Espresso Tonic men även en liten show, då de tände eld på en tunn skiva citronskal innan de släppte ner det i glaset. Smaken då? Fruktigt med en lagom genomgående sötma. Ingen större beska fanns här inte vad som kanske den torra tonicen hade kunnat till en börjat få en tro.

Hovby nr 9

Valfri handgjord pralin – Passionsfrukt

Hos Hovby nr 9 var det valfritt val av en pralin ur deras sortiment. Passionsfrukt är en sådan smak som alltid tilltalat mig med en fruktig sötma med viss syrlighet. Pralinen i sig hade en tydlig ton av passionsfrukt och smälte på tungan med en härlig djup chokladton. Kombinationen passionsfrukt med choklad passar som förväntat väldigt väl tillsammans.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Inlägget publicerat för 6 år sedan.



Kommentarer

FOODGUIDE.se Allt om Gastronomi Gastronomipodden Gastronom.app Skitgott Allt om Burgare Falafelfestivalen International Falafel Award